REWŞAN;” kendi anadilimde özgürce şarkılarımı söylemek, kendimi ifade etmek istiyorum”

28 Ocak 2022 19:42
A+
A-

REWŞAN;” kendi anadilimde özgürce şarkılarımı söylemek, kendimi ifade etmek istiyorum”

 

Yaşadığımız coğrafyanın insan hikâyelerini,  gönüllere dokunan umut dolu nağmelerle kendi anadili olan Kürtçe’ nin yanı sıra Türkçe, Ermenice, Arapça dillerinde kendine özgü yorumu ve berrak sesiyle gönüllere eken Kürt sanatçı Rewşan ile konser için geldiği şehrimizde Wéjegeh Amed’ de (Diyarbakır Edebiyat Evi) yaptığımız röportajı siz değerli okuyucularımızla paylaşıyoruz. Röportajımızı konserden seçtiğimiz şarkılar eşliğinde Diyar Magazin Youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

 

D.M: Kısa zamanda büyük bir çıkış yaptınız. Bu hikâyenin arka planını, müzikal yolculuğunuzu öğrenebilir miyiz?

REWŞAN; Müzikal yolculuk aslında müziği seven bir insan için galiba çocukluktan başlayan bir şey. Annenizin, kültürünüzün, toplumunuzun size öğrettiği şarkılar, klamlar, stranlar.  Bunlar hafızanızda bir şekilde yer ediniyor. Ben belli bir yaşa kadar şarkılarla ev içerisinde özellikle annemden çok beslendiğimi söyleyebilirim.  Lise yıllarında elime bir  bağlama geçti, işte ufaktan bağlama çalmaya başladım. Üniversiteye başladığım yıllarda abim vasıtasıyla kemana başladım, bir keman bana hediye etti. Profesyonel anlamda ilk müzik teorisi ile keman eğitimi ile o zaman başladım. Kendimi bu alanda geliştirdim. Çeşitli orkestralarda kemancı olarak yer almaya başladım. Bazı Avrupa Birliği projelerinde kemancı olarak, vokalist olarak yer aldım. İstanbul’da Film Müzikleri Orkestrası, Pera Güzel Sanatlar Lisesi’nin birtakım Jazz organizasyonlarının, üniversitelerin oda orkestralarında yer aldım. 2015 senesine geldiğimizde “Horizon” adlı bir müzik grubunun solisti olarak yer aldım. Hem kemancı olarak, hem de birçok dilde şarkılar söylüyordum. 2017’nin sonlarına doğru da solo kariyerime ağırlık vermeye başladım. 2018’de ilk albümüm çıktı. “Ax Le Wesé” adında daha çok  geleneksel şarkıları farklı bir formda seslendirmeye çalıştım. Birkaç tane single çalışmam oldu. İlk profesyonel albümüm dediğim  “Tov” da 2020’de sevenleri ile buluştu. Bu süreç zarfında olabildiğince müziğin içinde yer almaya konserler vermeye, dinleyici ile buluşmaya  ünlenmeye ve araştırmaya çalışıyorum.

 

D.M: Hangi üniversiteden mezunsunuz?

REWŞAN; Ankara Üniversitesi PDR bölümünden mezun oldum. Bahçeşehir Üniversitesi’nde oyunculuk mezunuyum, yüksek lisansımı da orada yaptım.

 

D.M: Çok dilli bir müzik ortaya koyuyorsunuz özellikle Kürt dili ağırlıklı müziğinizi bu anlamda kategorize etmek isterseniz nereye konumlandırırsınız? 

REWŞAN; Kategorize etmeden gönüllere nasıl hitap ediyorsa öyle, orada bir duygu olarak kalmasını istiyorum. Biliyorsunuz ki komşulukla, arkadaşlıkla, dostlukla yüzyıllardır bu topraklarda insanlar, kavimler geliyor geçiyor ve gelip geçmeye devam edecek. Bizler bu tür bir folklorda yüz yüzeyiz iç içeyiz ve bunlara sırtımızı dönemeyiz. Bizlerin olmak istediği yer aslında eşitlik zemininde bir yer. O yüzden Kürtçe, Ermenice, Türkçe, Arapça pek çok dili olabildiğince sevdiğim gönlüme hitap eden şarkıları sahnede söylemeye çalışıyorum. Bunların icraları ile ilgili kafa yoruyorum, dizayn ediyorum. Ekibimle beraber bu şarkıları insanların gönlüne ekmek istiyorum.

D.M: Kürtçe zaten ana diliniz, çok güzel telaffuz ediyorsunuz onu gözlemledim. Kürtçe’ nin doğrudan siyaset ile ilişkilendirilmesi gibi bir durum söz konusu, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

REWŞAN; Ben Kürtçe’ nin siyasetle ilişkilendirildiğini düşünmüyorum. Siyaset gidip gelip Kürtçe’ yi kendine malzeme yapıyor maalesef. Kürtçe, yaşayan bir dil, Kürtçe konuşan 50-60 milyon insan var. Bir dili politize etmek bir dile kıymak anlamına geliyor. Kürtçe üzerinde yıllardır süregelen bir takım asimilasyon politikaları var, yasaklar var.  Kürtçe başlı başına siyasi ve politik bir dil. Yaşayan bir halkın kanlı canlı bir organizması, fakat bu dil üzerinden siyaset yapan insanlar var. Onlara da herhalde siyasetçiler, politikacılar cevap vermeliler. Ben bu işin herhangi bir yerinde olduğumu düşünmüyorum. Ben kendi anadilimde özgürce şarkılarımı söylemek, kendi dilimde kendimi ifade etmek istiyorum. Bunun için de mücadele etmeye çalışıyorum.

 

D.M: Sizi tanımlayan karakter özellikleriniz sizce neler?

REWŞAN; Ben kendimi tanımlamakta çok zorlanan bir insanım. Duygularım çok değişken olabiliyor, bir şeyi çok severken bazen sevmeyebiliyorum. Bazen çok sevecen biriyken, çok huysuz biri olarak kendimi görebiliyorum. O yüzden elbette ki insan olarak değer verdiğim değerlerim var. Dürüstlük benim için çok kıymetli, samimiyet önemli, niyet çok kıymetli bir şey. Bir insanın niyeti ile alakalı şüpheye düştüğüm an gönlümün kapıları gerçekten kapanıyor, açamıyorum. İç sezgilerim, 6.his de diyebiliriz, iç sezgilerime güvenen bir insanım.

 

D.M: Sizce hayattaki rolünüz ne?

REWŞAN; Ben hayatı yaşamaya çalışan bir insanım, deneyimlemeye çalışıyorum ve o deneyimler neticesinde kendime bir yol, bir huzur bulmaya çalışıyorum. Her an için kendime “ne yapıyorum?” diye soruyorum. Zaman varken fırsat varken hala yaşıyorken kendimi gerçekleştirmek noktasında. Biraz onunla ilgileniyorum derdim kendim, başkaları değil.

 

D.M: Hayattan beklentiniz neler?

REWŞAN; Sağlık, huzur, daha çok sanat, daha çok üretmek ve kendi huzurumun dışında sevdiklerimi çevremin huzuru için de gayret edebilmek.

 

D.M: Gerçekleştirmek istediğiniz hayalleriniz?

REWŞAN; Şu an bir müzik yolculuğu içerisindeyim. Sanat, hayatımda çok kıymetli bir yerde duruyor. Müzikal hayatında kendimi daha çok ifade edebileceğim bir yolculuk, bir fırsat istiyorum, yeni albümler, yeni şarkılar, besteler yüreğimin süzgecinden geçen kendini ve hikâyesini daha iyi anlatabilen bir Rewşan diliyorum.

 

D.M: Ailenizden öğrendiğiniz en iyi hayat dersi nedir?

REWŞAN; Özgürlük… Özgürlük çok kıymetli… Ailemin bana en büyük katkısı özgürlük ve özgürlüğün kıymetini bilmeme vesile oldu. Bu anlamda hem annem, hem babam belki çok geleneksel bir aile yapısından çıksam bile kendimi çok şanslı hissediyorum. Kendini ifade etme yollarını hep açık bırakmış ailem. Bu anlamda onlara minnettarım.

 

D.M: Mutlu musunuz?

REWŞAN; Zaman zaman… Daimi bir mutluluğumun olduğunu düşünmüyorum.

 

D.M: Dünyada olup bitenler huzur vermiyor, nasıl bir çözüm hayal ediyorsunuz? Elinizde bir sihirli değnek olsa şunu şunu değiştiririm dediğiniz neler var? 

REWŞAN; Elimde bir sihirli değnek olsa herhalde hiçbir şey değiştirmemeyi isterdim. İnsanoğlunun belki de en büyük handikapı bir şeyleri değiştirme gayreti ve arzusu. Halbuki doğayı, ekolojik hayatı, denizleri, ormanları kendi haline bıraksak, elimizde bir asa varmış gibi davranmasak, sanki daha mı huzurlu oluruz? Bilemiyorum.

 

D.M: Hayatınızın dönüm noktası diyebileceğiniz bir yer, bir şey var mı?

REWŞAN; Aslında pek çok şey var ama müzikle alakalı yolculuğumun her aşaması benim için bir mucize. Yani hem albüm çıkarmak, hem dinleyicilerle şu koşullarda bir araya gelmek, zor şeyler olduğunu düşünüyorum ve her biri benim için çok kıymetli. Hepsi benim için birer dönüm noktası ve bunlardan da memnunum.

 

D.M: Röportajımıza başlarken hayran kitlenizin günden güne arttığını söylemiştik. Bu kadar seviliyor olmayı neye bağlıyorsunuz?

REWŞAN; Onlara sormalısınız, siz neden Rewşan’ ı seviyorsunuz diye, ben bilemiyorum, acaba neden? Kendin olmakla alakalı… İnsanların bir çabasının gayretinin olduğunu düşünüyorum, insanlar sıcak samimi şeyler istiyorlar. Biraz oralarda mı geziyorum? bilmiyorum.

D.M: Mesleğinizin hayatınıza olumsuz yansımaları oluyor mu?

REWŞAN; Hayatıma değil ama her mesleğin kendine göre bir takım zorlukları sıkıntıları var, olumlu- olumsuz, avantaj, dezavantaj diye ama bunlar başa çıkamayacak düzeyde değil.

 

D.M: Diyarbakır sizin için ne anlam ifade ediyor?

REWŞAN; Diyarbakır çok kadim bir kent ve sanatla ilişkisi bugüne özgü bir şey değil. Yüzyıllardır bir kültür, bir sanat yuvası burası, mekânlarıyla, mimarisiyle… Buradayken şairi ile edebiyatçısıyla  o anlamda ben Diyarbakır’a her geldiğimde inanılmaz bir dinleyici ile karşılaşıyorum, çok güzel dinliyorlar. Çok güzel eşlik ediyorlar. Gerçek manada şarkılara eşlik eden, benimle birlikte söyleyen bir dinleyici var burada. Her geldiğimde çok mutlu ayrılıyorum buradan.  Bunun için herkese çok teşekkür ediyorum.

 

D.M: Şu aralar en sevdiğiniz, kendinize mırıldandığınız bir şarkı var mı?

REWŞAN; Var elbette, “Taxa Filla”. (Sanatçı Rewşan, sözün burasında çıplak sesle “Taxa Filla” stranını seslendirdi. Diyar Magazin Youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.)

 

D.M: Sevenlerinize vermek istediğiniz bir mesajı alalım.

REWŞAN; Ben herkese çok teşekkür ediyorum. Çok yakın bir zamanda yeni bir single ile beraber ardından bir beste albümü gelecek. Bunun için de ben çok heyecanlıyım. Dinleyicilerime de sizin vasıtanızla bir müjde vermiş olayım. Yepyeni şarkılar, yepyeni besteler gelecek yakın zamanda. Sevgileri ve destekleri için minnettarım. Buradan sevgilerimi ve selamlarımı gönderiyorum, kucaklıyorum herkesi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.