Ahmet Özmen;” özünde bir öğrenme aşığıyım”

Ahmet Özmen;” özünde bir öğrenme aşığıyım”
28 Mayıs 2021 02:42
A+
A-

Ahmet Özmen;” özünde bir öğrenme aşığıyım”

Diyarbakır özel öğretim sektörünün deneyimli olduğu kadar, çok yönlü öncü isimlerinden Ahmet Özmen ile sınıf öğretmeni olarak başladığı kariyer yolculuğunu, saygın okullardaki yöneticilik deneyimlerini ve son olarak genel müdürlüğünü yaptığı Diyarbakır Sınav Koleji’ ni konuşmaktan büyük keyif aldık, umarız siz de okurken aynı keyfe ortak olursunuz.

D.M: Merhaba Ahmet Bey, çok renkli bir eğitim geçmişine sahip olduğunuzu biliyoruz. Çok sayıda proje gerçekleştirmiş, çok farklı özellikleri olan birisiniz. Kendinizi nasıl tanımlarsınız? Kariyer yolculuğunuzu bizimle paylaşır mısınız?

Ahmet Özmen: Kendimi öğrenme aşığı olarak tanımlayabilirim. Meslekte otuz yılımı geride bıraktım. Bu mesleği seçme nedenim ve içinde bulunduğum durum tamamen karakterim ile ilgili. Sürekli içimde merak ve yeni şeyler öğrenme dürtüsü var. Ben bir eğitimciyim ama özünde bir öğrenme aşığıyım diyebilirim. İnsanlarla birlikte öğrenmeyi, birlikte keşfetmeyi seviyorum. Dünyaya bir daha gelsem yine öğretmenlik mesleğini seçerdim.

Kariyer yolculuğum Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi sınıf öğretmenliğinden mezun olmakla başladı. 30 yılı aşkın süredir çeşitli okullarda öğretmenlik, devlet okulları ve farklı özel okullarda yöneticilik yaptım.

Kamuda çalıştığım dönemde Avrupa Birliği ve Dünya Bankası projelerinde; koordinatör ve proje geliştirme uzmanı olarak görev yaptım. Aynı dönemde; Proje Döngüsü, İletişim, Dezavantajlı gruplar ile çalışma, Proje yazma, Yetişkin eğitimi eğitmenliği konularında sayısız eğitim aldım. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Eğitimi Genel Müdürlüğünün öğretmenlik mesleği genel ve özel alan yeterliliklerinin belirlenmesi çalışmalarına katıldım.

Milli Eğitim Bakanlığı program geliştirme ve ARGE birimleriyle çalışma fırsatı buldum, bu çalışmaların uygulamaya koyulmasında aktif rol oynadım. Diyarbakır genelinde yapılan çalışmaların koordinatörlüğünü yürüttüm ve bölgede yapılan eğitim programlarına katılarak sunumlar yaptım.

2005-2008 yılları arasında dezavantajlı gruplarla, özellikle sokakta çalıştırılan çocukların eğitimi ve çocuk işçiliği ile mücadele konularında projeler geliştirdim ve bu konularla ilgili olarak çalışan Diyarbakır Valiliği Koordinasyon Kuruluna başkanlık ettim.

Meslek hayatım boyunca öğretmenlerin ve okul müdürlerinin mesleki gelişimlerinde katkıda bulunmaya çalıştım. Sınıf yönetimi, iletişim becerileri, dezavantajlı gruplarla çalışma, aktif öğrenme, Eğitim Yönetimi gibi konularda ülkemizin 50 farklı şehrinde eğitimler düzenleyerek binlerce öğretmen ve yönetici ile mesleki çalışmalar yaptım. Ayrıca Öğretmen Akademisi Vakfı ÖRAV’ ın programını tamamlayarak öğretmen ve yönetici eğitmenliği yapmaktayım.

2004 müfredat değişikliği sürecinde Diyarbakır ilinde yapılan pilot uygulama çalışmalarını il koordinatörü olarak yönettim, bu süreçte öğretmenlere yapılandırmacı eğitim yaklaşımı ile ilgili eğitimlerde eğitmenlik görevinde bulundum.

Son 8 yıldır farklı özel okullarda kurucu müdür ve genel müdürlük görevlerinde bulundum. Şu anda Diyarbakır Sınav Koleji’ nde genel müdür olarak görev yapıyorum.

Yerel Haber Gazetesinde köşe yazarı olarak eğitim ile ilgili yazılar yazmaktayım.

D.M: Özel öğretim sektörünün köklü kurumlarından Sınav Koleji Diyarbakır Şubesi’ nin hali hazırda genel müdürlüğünü yapıyorsunuz. Sınav Koleji’ nin en büyük farklılığı nedir?

Ahmet Özmen: Kitlesel akademik başarı, sınav başarısı olmazsa olmaz hedefimiz olmakla birlikte, Sınav Koleji’ nin odak noktası; öğrencilerin sosyal ve duygusal becerilerini geliştirmektir. İnsanı insan yapan beceriler, sosyal duygusal becerilerdir. Bu duyguları geliştirememiş olan çocuklarda siz ne kadar bilişsel alan geliştirirseniz geliştirin, sonunda kendi kendine yetemeyen, sürekli sızlanan çocuklar haline geliyorlar. Hayatta karşılaşabileceği problemleri çözme becerisine sahip, kendi kendine yetebilen bireyler yetiştirmeyi hedefe alan bir eğitim yaklaşımına sahibiz. Sınav Koleji’ nde en temel farklılık bu.

D.M: Akademik ağırlıklı eğitim isteyenler, sınav başarısı hedefleyenlerin öncelikli tercihisiniz. Öğrencileriniz bu kadar sınav odaklı eğitim alırlarken rahatlama ve eğlenme imkânı buluyorlar mı?

Ahmet Özmen: Evet, Sınav Koleji’ nde bizim temel amacımız öğrencilere akademik ağırlıklı bir eğitim vermek, onları sınava hazırlamak ve ailelerin birebir ders ve etüt türü masraflarını ortadan kaldırmak. Bunu yaparken sosyal ve duygusal yönünü diri tutmak için öncelikle okulumuzun spor sahasında ve kantininde keyifli vakit geçirme imkânı sağlıyoruz. Müze gezileri, piknikler, satranç eğitimi, akıl oyunları aktivitesi, kulüp çalışmaları, drama, tiyatro, voleybol gibi sosyal etkinlikler de önemli bir ağırlığa sahip.  Özellikle 8. Sınıflar ve 12. Sınıflarda sınav hazırlığına çok daha fazla ağırlık verdiğimizden çok yoğun bir program uyguluyoruz. Eğitim sistemi bunu gerektirdiği için bu şekilde yapıyoruz. Öğrencilerimizin o stresini azaltmak için rehber öğretmenlerimizle çeşitli sunumlar yapıyoruz, birebir rehberlik programıyla desteklemeye çalışıyoruz. Bizim için öğrencilerin rahatlaması, keyifli olması çok önemli.

D.M: Ailelere bir mesajınız var mı?

Ahmet Özmen: Sınav Koleji’ nde alanında uzman eğitimcilerden oluşan güçlü bir kadroya sahibiz. Eğer aileler çocuklarında akademik başarı hedefliyorlarsa, başka bir özel derse ve etüt merkezine ihtiyaç duymadan sadece okulda her türlü sınav hazırlığını yapsın diyorlarsa, Sınav Koleji doğru adrestir.

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.