Fehmi Aksoy;” Sırada Özel Üniversite”

Fehmi Aksoy;” Sırada Özel Üniversite”
17 Mart 2021 16:17
A+
A-

Fehmi Aksoy kimdir?

İlk, orta ve yükseköğrenimini Diyarbakır’da başarıyla tamamlayan Fehmi AKSOY, Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya bölümünü birincilikle bitirmiştir. Ancak bununla yetinmeyerek matematik ve psikoloji gibi branşların yanı sıra mevcut kariyerine bazı eğitim çalışmalarını katarak (NLP, Liderlik, Orta Kademe Yöneticiliği, Zaman Yönetimi, Toplam Kalite Yönetimi, İnsan İlişkileri ve Stres Yönetimi, Yönetim Danışmanlığı, Hızlı Okuma, Proje Yönetimi gibi) kişisel gelişim alanında kendini geliştirmiş ve bireysel başarılardan ziyade kitlesel başarıyı ön plana çıkaran ve bölgede devrim niteliğinde bir eğitim uygulaması başlatan Fehmi Aksoy, 2001yılında kendisi ile birlikte uzman bir kadro oluşturarak Diyarbakır ve bölgeye öncülük ederek öncelikle KPSS hizmeti başlatmıştır. Fehmi AKSOY alanında uzman kadrosuyla Ankara, İstanbul gibi büyük illere davet edilmiş ancak bu durumu kabul etmeyerek her biri alanında yazar ve profesyonel olan öğretim elemanlarıyla Diyarbakır halkına hizmet etmeyi tercih etmiştir.

 

 

Başarıyı kendine ilke edinmiş, insanlara yararlı olmayı amaç edinerek hayatına aktaran, binlerce insanımızın kamuda istihdam edilmesinde emeği olan, Diyarbakır ve bölge insanının eğitim hayatında önemli bir rol oynamaya devam eden bir eğitim neferi; Fehmi AKSOY ile sizler için başarı hikâyesini ve eğitime bakış açısını konuştuk.

 

D.M: Özel okul sektöründe öncü ve nitelikli bir eğitim-öğretim hizmeti veriyorsunuz. Bu başarıya ulaşma hikâyenizi bizimle paylaşır mısınız?

 

FEHMİ AKSOY: 2002’de üniversiteyi bitirdikten sonra bölgenin ilk ve tek KPSS kursunu açtık. 2 öğrenci ile yola çıktık. O dönemlerde üniversite mezunlarının sıraya oturması gibi bir lüks durumu söz konusu değildi. Biz insanları ikna ettik.  KPSS ‘nin ciddiyetini anlattık. Henüz bu coğrafyada o kültür yoktu. Aslında o sektörün oluşumunu sağladık. Başlarken de ilk başta 40 tane beden eğitimi öğretmeni aldık. 41.   kişiyi derse almadık.  40 kişi ile yola çıktık ve 40 ta 34 atama yapınca bu gerçekten müthiş bir etki yarattı. Tamamen kendi becerilerine göre sınava giriyorlardı ona göre bölüme yerleşiyorlardı. ve 4 yıl sonra böyle bir durumla karşılaşınca düşünün, pedagojiden tutun matematiğe, tarihe, coğrafyaya, vatandaşlık derslerine kadar bunu profesyonelce verdik. İlk atamada 40’a 34 ikinci atamada hepsi atandı. Ben o sırada öğrencilerin matematik, pedagojideki 6 branşta hemen hemen bütün derslerine giriyordum. Aslında  kursumuzun ismi farklıydı ama herkes diyordu ki “Ben  Fehmi Aksoy’ a gidiyorum”.  Öğrenciler Fehmi Aksoy ismini ortaya çıkardı. Yoksa adımı markalaştırma gibi bir fikrimiz söz konusu değildi. Öğrenciler böyle yayınca Fehmi Aksoy olarak sektöre adım attık. Biz de bu markayı koruduk ve Türkiye geneli ulusal bir marka haline getirdik.

 

D.M; Eğitim konusundaki yaklaşımlarınız ve uyguladığınız eğitim modelleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

 

FEHMİ AKSOY: Resmi bir kurum olduğumuz için MEB programını uyguluyoruz. MEB’deki kitaplara bağlı kalmıyoruz. Bunun dışında yardımcı kaynak kitaplarına başvuruyoruz. Örneğin biz 5. sınıflara haftada 40 saat ders veriyoruz. 20 saat sadece İngilizce’ dir. Çünkü kolej kavramını İngilizce sözlükten açtığımız zaman Türkçe karşılığı şu;  İngilizce ağırlıklı eğitim veren kurum demektir. Biz özel okul değiliz biz kolejiz. O yüzden burada çocuğa yönelik kritik öneme sahip bölümler var. Siz 12 yaşına kadar çocuğa dil öğretmezseniz çocuk o treni kaçırır. Belirli temel beceriler var. Biz bu çocuklara temelden eğitim verdiğimiz için temel becerilerini kazandıkları zaman hakikaten çocuğun gelişimi çok yönlü bir şekilde gerçekleşmiş  oluyor. Biz sadece öğretim vermiyoruz aslında öğretimin dışında eğitim  de  veriyoruz. Zaten biz dershanecilikten geldiğimiz için öğretim bizim işimiz. Biz ilk mezunlarımızı verdiğimiz zaman Diyarbakır’da 3 tane Türkiye birincisi çıkardık. Özellerde sadece 7 tane vardı 3’ü bizimdi. 20 yıllık kolejler henüz bir şampiyon çıkartamazken biz 3 senemizde 3 tane Türkiye birincisi çıkardık. Bu da bizim burada uyguladığımız sistemden kaynaklanıyor. Biz herhangi bir eğitim modeline bağlı değiliz. Finlandiya’dan tutun, Uzakdoğu’daki ülkelerin bütün eğitim modellerini, Singapur’ un bile analizini yapmışız. Bize hangisi uygunsa onu doğru zamanda doğru yerde vermeye çalışıyoruz.

 

D.M: Yabancı dil eğitimi alanında yaptığınız çalışmalar nelerdir?

 

FEHMİ AKSOY: Öncelikle kadro konusunda çok hassas davranıyoruz. Biz kendi kadromuzu oluştururken yabancı hocalarımız da var sadece gramer vermiyoruz, konuşma ağırlıklı bir eğitim veriyoruz. Yani duyma, yazma, konuşma bunların üzerinde duruyoruz. Yoksa biz yıllarca milli eğitimdeki sistem ile gramer ağırlıklı olduğu için maalesef bugün yüksek lisans doktora yapan öğrenciler bile İngilizce konuşamıyorlar.

 

D.M: Sizi farklı kılan özellikler neler? İnsanlar Fehmi Aksoy’ u neden tercih etmeliler?

 

FEHMİ AKSOY: Bizi farklı kılan en büyük sebep bugüne  kadar elde ettiğimiz başarılardır. Biz bu şehirde bir stat dolusu, Beşiktaş İnönü stadını doldurabilecek kadar memur ve öğretmen ataması gerçekleştirmişiz. Geçmişimizden bunu katarak geldik. İkinci en büyük özelliği, okulun kurucusu eğitimcidir. 19 yıldır öğretmen adaylarına pedagoji dersi veriyor. Öğretmen camiasını çok iyi biliyoruz, sistemi çok iyi biliyoruz. İşin mutfağından geldiğimiz için farkındalık yaratabiliyoruz. Bugün farklı sektörlerden arkadaşlarımız, dostlarımız, büyüklerimiz özel kolej işlerine giriyorlar. Çok saygın işadamı olabilirler ama eğitim gerçekten çok farklı bir sektör. Biz kendi çocuklarımızı riske edemeyiz. Her şeyden önce bu okulun kurucusu halen Pedagoji dersi veren, halen derse giren, Pedagoji içinde yer alan ve yenilikleri takip eden biri,  en büyük farkımız bu.

 

D.M: Eğitim adına vazgeçemeyeceğiniz en önemli şey nedir?

 

FEHMİ AKSOY: Aslında bir sürü şey var eğitim adına vazgeçemeyeceğimiz. Eğitimde olmazsa olmazımız çocuğu sevgi ile eğitmek. Ne olursa olsun o duyguları çocuğa katmamız gerekir. Ben matematiği zaten öğretirim, başka kurum da matematiği öğretir, fiziği öğretir, fenni de öğretir, sosyali de öğretir. Ama herkes o duygusal gelişmenin duyusal eğitimde bunların belirli basamakları var çocuğu üst düzeye çıkarmadan zaten mezun  ettirmeyiz. Bizim çocuklarımız sorumluluk alabiliyor, özgüvenleri yüksek, gittikleri yerlerde kendilerini ifade edebiliyorlar. İngilizce tiyatro, drama yapabiliyorlar. Zaten akademik yönde kendimizi mezunlarımızla ispatlamış durumdayız ama biz çocuklarımızı bir bütün olarak ele alıyoruz. Bütüncül bir yaklaşımla yaklaştığımız için burada çocuklarımızı dünya vatandaşı yapıyoruz. Dünyaya sadece Diyarbakır’dan bakmıyor daha geniş bir perspektiften bakmasını sağlıyoruz.

D.M: Burslarınız hakkında bilgi verir misiniz?

 

FEHMİ AKSOY: İlk açılış yılından beri biz fırsat ve imkân eşitliğini  yaratmaya çalışıyoruz. Okumak isteyip maddi imkânları olmayan öğrencileri yapmış olduğumuz bursluluk sınavlarında derece yaptıkları zaman burslu bir şekilde okutuyoruz. Hatta bazen maddi durumu çok kötü olan arkadaşlarımıza okulda burs bile bağladığımız öğrencilerimiz var. Ücretsiz aldığımız gibi burs bile veriyoruz buradan.

 

D.M: Öğretmen seçiminizde kriterleriniz nelerdir?

 

FEHMİ AKSOY: Bir öğretmenin donanımlı olup olmadığına çok dikkat ediyoruz. Kesinlikle tecrübeli olmak zorunda ben kendim bizzat demo ders yaptırıyorum. Dersine girmediğim öğretmen yok. Öğretmeni dinlemeden derslere almıyoruz. Gerekirse de bir akademik sınava tabi tutuyoruz.

 

D.M; Velilere vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

 

FEHMİ AKSOY: Bu coğrafyada eğitim ucuz veriliyor, ekonomik olarak bu bölgeye göre uygundur. En büyük yatırımı velilerimiz çocuklarına yapsınlar, çocuğa yapılan yatırım kalıcı bir yatırımdır. O yüzden sadece öğretime değil eğitim-öğretimi gerçekten veren kurumları tercih etmelerini istiyoruz. Biz Diyarbakır’da 19 yıldır emek veriyoruz. Bu işin içinden geliyoruz. Şu anda bir sürü  memur ve öğretmen, yönetici olan arkadaşlarımızın hepsi bizim elimizin altından geçmiş öyle söyleyeyim. Biz bu şehirde hizmet veriyoruz, inşallah sırada özel üniversite ile yükseköğretime de geçmeyi hedefledik. Bir farkındalık yaratıyoruz, kendi okulumuzda çok açık bir ara ile eğitim-öğretimde önde olduğumuzu da iddia ediyoruz.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.