Bir Diyarbekir sevdalısı; KENAN AKSU

Bir Diyarbekir sevdalısı; KENAN AKSU
12 Ağustos 2016 20:45
A+
A-

 

Bu ayki iş dünyası röportajımızı Diyarbakır’da STK denilince ilk akla gelen isimlerden biri olan Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUMDER) Başkanı Kenan AKSU ile yaptık. Diyarbakır Surları’ nın ve Hevsel Bahçeleri’nin,UNESCO Dünya Kültür Mirası’na girmesinde büyük emeği olan,20 seneden beridir bunu dillendiren, yazılar yazan, kampanyalar başlatan görülmeyen kahraman.

Yine Diyarbakır ile ilgili projeler üreten, bunları ilgili Bakanlar, Başbakan, Cumhurbaşkanı’na raporlar halinde ileten, bunlarla ilgili toplantılarda konuşmalar yapan, yerel gazetelerde köşe yazıları Diyarın Sesi Web sitesinde yazdığı yazıları ile hayli ilgi uyandıran, CAN TV’ de Diyarbakır’dan Bakış programı ile hayli ses getiren basın camiasıyla içli dışlı olan Kenan AKSU’yu biraz daha yakından tanımaya var mısınız?

D.M: Sizi tanıyabilir miyiz, bize kendinizden ve ailenizden bahseder misiniz?

Kenan AKSU:1960 Diyarbakır Cemal Yılmaz Mahallesi doğumluyum. Ailemiz Semanoğullarından Beylerbeği Silahşurani Ahmet Çelebi’nin oğlu Tahir Ağazade’ nin torunuyum. 7 asır Diyarbekir’liyim, Gazi Köşkü (Seman Köşkü) ailemizin bir eseridir. İlk, Orta, Lise, Üniversite tahsilim Diyarbakır’da geçti. Çok yüksek puan almama rağmen o dönemdeki olaylardan dolayı Batıda okuyamadım. Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce bölümünü bitirdim. Bir dönem yabancı Petrol şirketinde tercümanlık yaptım. Yedek subay olarak yaptığım askerlik döneminde Askeri okulun futbol takımını çalıştırdım ve okullar arası şampiyon yaptım, aynı zamanda ordu evinde bir orkestra kurarak hiç kimsenin uğramadığı Ordu Evini hareketlendirdim. Dışardaki bürokratlara İngilizce Kurs verdim.

 

Askerlik bitince ailemin açmış olduğu işyerinin başına geçtim, bu arada iyi bir sporcuydum Eğitim fakültesinin kaptanı ve antrenörüydüm. Üniversiteler arası şampiyonluklarımız oldu. Çeşitli Amatör kulüplerde futbol oynadım, gol kralı oldum, dışardan gelen tekliflere gidemedim, oynadığımız kulüplerde şampiyonluklar yaşadım. 30 seneye yakın futbol oynadım, aynı zamanda atletizm alanında birinciliklerim, okul okurken Jimnastik, basketbol, voleybol, yüzme dalında üçüncülüğüm oldu. Sosyal faaliyetlerle Diyarbakır Kültür ve Tanıtma Vakfı’nda tanıştım, değerli insanlarla Esma Ocak, Halil Değertekin, Erhan Akalın‘ ın başkanlığında dokuz sene çalıştım. Siyasete akrabam ve aile büyüğüm içinde olması münasebetiyle girdim. Rahmetli Turgut Özal’ın kurmuş olduğu partide il başkanlığı, MKYK Asil Üyeliği, Genel Başkan Yardımcılığı, Genel başkan adayı, Bakan danışmanlığı, Milletvekili adaylığı, Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı.

D.M: İş hayatına nasıl başladınız?

Kenan Aksu: Ben İngilizce öğretmeniyim, 30 senedir ticaretle uğraşmaktayım. İşim kuyumculuk ve mücevherat işi. Diyarbakır’da ilk yeşil altın, beyaz altın, elmas, pırlanta işini yapıp mağaza açan benim.

D.M: Kendinizi nasıl tanımlarsınız?

Kenan AKSU: Şunu söyleyebilirim; bir Diyarbakır’lı olarak sahabelerin, peygamberlerin torunu olarak medeniyetin ve kültürün hamurunda yetişmiş birisi olarak kendimi çok şanslı görüyorum.

D.M: Hayattaki başarı ve başarısızlıklarınız nelerdir?

Kenan AKSU: Yaptığım işin doğruluğuna inandığım her işte başarılı oldum. Başarısızlık ta şu; ben kendime aileme fazla önem veremedim. İşime önem veremedim. Yani ticari olarak ta mesela ben

zamanında ekonomiden sorumlu bakanın başdanışmanlığını yaptım. Ticarette çok daha iyi yerlere gelebilirdim. Bunu elindeki imkânlarla çok daha iyi kullanabilirdim fakat ben bir sevdalıyım. Diyarbakır delisiyim. Bundan dolayı ekonomik olarak çok güçlü olamadım. Çünkü; ikisi bir arada olamıyordu. Benim başarılarım Allah’a çok şükür inandıklarımdır. İnandığım her şeyi yaptım ve bundan sonra da yapacağım.

D.M: İş hayatındaki idealiniz nedir?

Kenan AKSU: İş hayatındaki idealim benim kendi işimi en iyi yapabilmek ve bunu da elde ettim. Mücevherat işi ile uğraşıyordum. Diyarbakır’ da yeşil altın, beyaz altın, elmas ve pırlantayı getiren ve bu konuda isim yapan bir esnaftım ve bu işi gerçekten bu işi çok iyi yaptım. Bunun Diyarbakır’da imalatı ile ilgili de çalışmalarımız vardı. Onları başarabilseydik Türkiye’ye buradan her tarafa ürün satardık. Çünkü; yine şunu belirteyim. Dünya da ilk elmas, pırlanta, altın işçiliği Diyarbakır’da Hasanpaşa Hanı’nda yapılmıştır. Gümüş işçiliği Diyarbakır’da yapılmıştır. Biz bu değerlerimizi eğer ki Türkiye’nin her tarafına ve diğer ülkelere tanıtabilseydik, benim için en büyük ideal ve hedef o olurdu.

D.M: Sivil toplum örgütlerindeki görevlerinizden bahseder misiniz?

Kenan Aksu: Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği kurucusu ve yönetim Kurulu Başkanlığı’ nın yanı sıra, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Diyarbakır Şube Başkan yardımcılığı, ASKON Yönetim Kurulu üyesi, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcılığı, Kent Konseyi 3 dönem üyesi, Tarih Araştırma Grubu Yönetim kurulu üyeliği görevlerini ifa etmeye çalışıyorum.

D.M: Diğer insanların bilmediği bir yönünüz ve özelliğiniz var mı?

Kenan AKSU: Ben şunu söyleyebilirim. Ben hayalci değilim. Şunu belirtmekte fayda var. Bir hedef seçilmiş ise hedefin üzerine senelerimi verebilirim. Eninde sonunda o hedefime ulaşırım.

D.M: Marka takıntınız var mı?

Kenan AKSU: Yok. Kesinlikle hep sade giyinirim.

D.M: Genelde nerelerden alış veriş yapmayı seversiniz?

Kenan AKSU: Vallahi hem ucuz hem şık olan, nerden alırsan al içindeki önemlidir. Giyen kişi önemlidir. Benim için fark etmiyor ve yakışanı alıyorum. Kesinlikle pahalı şeyler almıyorum.

D.M: Hizmet sektörünü nasıl buluyorsunuz?

Kenan AKSU: Şimdi Diyarbakır’da bir furya başladı. Yani bu bizde eskiden de söyledim. Siyasi yazılar da yazdım ve orada da söyledim, ’’bizim insanımız hep gözüyle yatırım yapıyor. Aklı ile yatırım yapmıyorlar’’. Yani çok basit bir şey söyleyeyim. Bir ara tatlıcı furyası başladı. Herkes tatlıcı dükkanı açtı. Şimdi kafeterya işi de böyle. Diyarbakır’ da kafe furyası var. Bunun için memleketin kaldırabileceği hizmet sektörlerine girilmesi gerektiğini düşünüyorum. Buna AVM’ler ve ulusal marketler de dâhildir. Bu konu da ilgili kurumların müdahale etmesi gerekmektedir. Tüketim üzerine değil, üretim üzerine yatırımların yapılması gerektiğini düşünüyorum.

D.M: (DİKTUM-DER)Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği olarak faaliyet ve projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Kenan AKSU: Dernek olarak 2009 yılından beri yaptığımız önemli etkinlikler ve projeler; Diyarbakır Sur’ ları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO ve Dünya Kültür Mirası Listesi’ ne girmesi için kampanyalar düzenledik, yazılar yazdık, toplantılar yaptık. İstanbul Feshane’de Diyarbakır Tanıtım Günleri’ nde 1 milyon ziyaretçiye şehrimizi en iyi şekilde tanıttık. Ankara’da Diyarbakır Tanıtım Günleri’ nde hakeza. TRT Diyarbakır Gap Radyosunda 6 senedir derneğimizin korosu canlı yayın yapmaktadır. Diyarbakır-Elazığ, Elazığ-Diyarbakır Kültür Buluşmaları, Şair Yazarlar ve Musiki koromuzla konserler ve Ali Emiri Efendi Anma Etkinlikleri, TV programları, 3 sene boyunca, Malatya-Diyarbakır-Elazığ 3 İl 3 Değer Konserleri, halk oyunları gösterileri düzenledik.

TRT Müzik kanalında Diyarbakır Musikisi ile ilgili programlar, Ben Anadoluyum, Diyarbakır Velime Geceleri, Müzikhane, Yerel Tv ve değişik ulusal kanallara programlar yaptık. 5 sene boyunca TRT, Diktumder, Diyarbakır Valiliği ile ortaklaşa Celal GÜZELSES Anma Etkinlikleri düzenledik. TRT Erzurum-Diyarbakır radyolarına Kültür Evimizde canlı müzik yayını yaptık. TRT, Diktumder, Diyarbakır Valiliği ile İL İL TÜRKİYE DİYARBAKIR CD’lerini hazırlayarak Diyarbakır için büyük bir eser kazandırdık.

Derneğimizin bünyesinde bulunan yazar ve şairlerimizin kitaplarının tanıtımı ile ilgili Diyarbakır Kültür Evi’mizde söyleşi ve imza günleri düzenliyoruz. Diyarbakır’ın kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel değerlerini yaşatmak için AYVALI KAVURMA GECELERİ-ETLİ KEŞKEK GÜNLERİ etkinliklerini düzenledik. Dernek olarak ayrıca Diyarbakır’ın yetiştirmiş olduğu sanatçılarıyla konserler, Kadınlar Günü ve Geceleri düzenledik. Diyarbakır’da spor faaliyetleri ile ilgili bir ilke imza attık. 12 takım 600 sporcu ile GENÇ RUHLAR LİGİ’ ni başlattık.

Bu çalışmalarımızın yanı sıra yapmayı planladığımız çok önemli projelerimiz var. Türkiye’nin en büyük uluslararası film festivali (ALTIN SUR FİLM FESTİVALİ), AZERBAYCAN-TÜRKİYE, Avrupa’nın değişik ülkelerinde festivaller, TOLEDO Projesi, Silikon Vadi Projesi, Ağaçlandırma Projesi, TURİZM CAZİBE MERKEZİ Projesi, OLİMPİYAT ŞEHRİ Projemizi hayata geçirmek için çalışmalarımız devam etmektedir.

D.M: Yoğun faaliyetleriniz arasında bize zaman ayırdığınız için teşekkür eder, çalışmalarınızda muvaffakiyetler dileriz.

Kenan Aksu: Diyar Magazin olarak şehir kültürünü geliştirme adına önemli bir misyon üstlendiğinizi düşünüyorum. Şehrimizin ve inşallah bölgenin güzel haberlerini vererek sosyal anlamda da şehrimizin tanıtımına ettiğiniz hizmetten ötürü çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Ayrıca bu nazik talebiniz için de teşekkür ediyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.