İmera;”Karadeniz müziğinin özünü icra etmeye çalışıyoruz”

İmera;”Karadeniz müziğinin özünü icra etmeye çalışıyoruz”
12 Ağustos 2017 02:02
A+
A-

 

 Karadeniz’ in dalgaları gibi asi ruhlu gençlerin bir araya gelerek oluşturduğu İmera, duygu yüklü Karadeniz şarkılarıyla müzik atmosferinde yol açtığı dalgalanmayla pek büyük ilgi görüyor.  İmera’ yı yakından tanıyalım mı ne dersiniz?

D.M: İmera kimdir? Nasıl bir araya geldi?

İmera: Eski arkadaşların, çoğu çocukluk arkadaşı ve üniversite konservatuar arkadaşlarının bir araya gelmesiyle oluşan bir grup. İmera ismi Karadeniz yöresinde etnik bir dil olan Rumca’da gün anlamına geliyor. Aynı zamanda bir tane şarkımız var adı İmera Fera. O da Rumca ve Osmanlı Türkçesinden türemiş Fera. Ferden türemiş ışık anlamına geliyor. İmera Fera gün ışığı anlamına geliyor. Grubun toplanması bu şekilde oldu. Eski arkadaşların bir araya toplanarak neden müzik yapmıyoruz düşüncesiyle ortaya çıkmış bir grup.

D.M: Grup olarak amacınız yalnızca müzik yapmak mı yoksa bir ideolojiniz, felsefeniz var mı?

İmera: Tabi ki grup içindeki her bireyin kendine özgü bir düşünce yapısı, bir ideolojisi var. Fakat bunu grup mantığında hiç bir siyasi duruma bağlamadık, bağlamıyoruz. Fakat ideoloji olarak kültürü grupta her zaman ön plana çıkardık. Sadece amacımız birlikte toplanalım müzik yapalım değil tabi ki.  Karadeniz müziği icra etmeye çalışıyoruz. Zedelenmiş bir Karadeniz müziği imajı var zaten maalesef, kirlilik çok fazlaydı. Biz biraz daha bu kirliliği daha özüne çıkarıp, Karadeniz müziğinin özünü icra edip daha kulağa hoş gelir ezgiler ortaya çıkarmaya çalıştık. Amaçlarımızın en başında birinci sırada zaten bu geliyor. Müziğimizi yozlaşmış kültürden uzaklaştırıp hak ettiği yerlere getirmek.

D.M: Kısa sürede geldiğiniz noktadan geriye baktığınızda daha neler yapmak istiyorsunuz? Bize anlatır mısınız?

İmera: Şimdi gerçekten süreç biraz kısa oldu. Bu gelinen noktaya bir çok sanatçı arkadaşımız gelmekte zorlanıyor. Buna hepimiz üzülüyoruz. Herkesin bu grup kurulmadan öncede bir müzik hayatı vardı. Gruptaki bir çok kişinin müzik hayatı 20 yılın üstüne çıkmıştır. Fakat İmera Grubu 4 yıldır var. 4 yılda bu kadar kısa sürede popülerliği yakalamayı biz de beklemiyorduk. Bundan sonra yapacağımız çalışmada yakaladığımız popülerliği daha çok kültürel çalışmalara yönlendirmek. Zaten gerçek kültürü icra ettiğimiz zaman maalesef insanlar uzak duruyor, fazla benimseyemiyorlar. İlk başta kendini insanlara sevdirdikten sonra yaptığınız işleri insanlar kabullenebiliyor. O yüzden bundan sonra yapacağımız çalışmalarda daha çok yöre kültürüne ön plana çıkarmaya çalışacağız.

D.M: İlk albümünüzü 2014 yılında yapmışsınız ve 3 yıl aradan sonra ikinci albümünüz olan Dio ile sevenlerinize merhaba dediniz. Dio’nun anlamı ne ve özelliği nedir?

İmera: İsim olarak biz birinci albümde Ena’ yı seçtik. Ena bir demek Rumca’ da. Dio’ da iki demek. Yani öyle öyle gitmeyi düşünüyoruz. Üçüncüsü de trio olacak inşallah. Dio’ da biz on beş esere yer verdik. En önemlisi en hoşumuza giden de albümde bir tane Zazaca ezgi var. Üstüne Karadeniz sözlerini uyarlayıp öyle seslendirdik. Çok güzel bir çalışma oldu. Bizim de çok içimize sindi. Yani dinleyen herkes te çok beğendi. Onu haricinde yöre olarak Karadeniz yöresinden birçok ilden eserler seçtik. İkinci albümde birinci albüme göre biraz daha fazla heves ve heyecan var açıkçası. Neden var; bir yerde küçükte olsa bir başarı elde ediyorsun. Sonra birinci albümde elde edilen başarıyı ikinci albümde de yakalayabilecek miyim heyecanı, bizi nasıl karşılayacaklar, on beş tane yeni eser sunuyoruz acaba beğenilecek mi beğenilmeyecek mi? Bunun heyecanıyla ikinci albümümüzü Dio’ yu oluşturduk. Repertuar seçiminde hassas davrandık ve güzel bir repertuar çıkardık. Bakalım ikinci albüm bugün yarın hemen hemen her yerde satışa çıkacak. Dağıtım aşamasında. Dijital platformlarda çıktı. Bahtı açık olsun.

D.M: Besteleriniz size mi ait ?

İmera: Albümümüzde dışarıdan beste kullanmıyoruz biz. Beste haricindeki eserlerimizin hepsi yöresel anonim ezgiler. Haricindeki besteler hepsi bizim kendi bestelerimiz. İmera’nın besteleri.

D.M: Grup olarak başınızdan geçen ilginç bir olayı anlatır mısınız?

İmera: Bizim en büyük olayımız bizim şarkılarımızı herkes biliyor fakat yüzlerimizi kimse tanımıyor, isimlerimizi bilmiyorlar. Aslında bunun böyle olmasını da biz istedik. İsimlerimiz ön plana çıkınca grubun ismi daha geri planda kalıyor. Biz bir grubuz İmera olarak kalalım. Yüzümüzü insanlar tanımadığı için konserlerde insanlar yanımıza geliyor ”İmera ile görüşmek istiyoruz.” diye söyledikleri çok oluyor. İnsanlara ”Ben İmera’ yım da” diyemiyorsunuz o an. Konser esnasında çok ilginç olaylar yaşıyoruz. Konsere gidiyoruz bizim grup 12 kişi. 12 kişi konsere gidiyoruz. Sahnede yalnızca 3 kişinin çalıp söyleyebileceği kadar bir ekipman kurmuş. Ekibin geri kalanı için hiçbir şey yok. Konsere gitmeden teknik liste yolluyoruz o listede gerekli her şey yazıyor sahne için.  Adama biz liste yollamıştık hiç mi bakılmadı dediğimizde bize adamın dediği ”Sizin bize yolladığınızın bir önemi yok. Bizim elimizdeki malzemenin önemi var.” diyor. Bu tür durumlarla sık sık karşılaşıyoruz.

 

D.M: Daha öncede Doğu ve Güneydoğu’da bir konseriniz oldu mu? Halkın ilgisi nasıldı size?

İmera: Biz işin ilginç tarafı Karadeniz Bölgesi’ nde çok az konser yapıyoruz. Güneydoğu’da çok fazla konser yapıyoruz. Hatırlayabildiklerimi sayayım; Mardin merkezde yaptık, Mardin Nusaybin’de yaptık. Bitlis merkezde yaptık, Bitlis Tatvan’da yaptık. Elazığ,  Erzincan, Erzurum. Güneydoğu olarak şimdi Batman’a gideceğiz. Güneydoğu’ya çok konsere geliyoruz ve çok güzel katılım oluyor. Mardin Nusaybin’de mesela sınır ilçesi ve orda çok farklı bir atmosferle karşılaştık. Karşıdan bizi izleyen nerden baksanız altı yedi bin kişi hep bir ağızdan şarkılarımızı söylediler ve inanılmaz mutlu edici bir şeydi bu. Güneydoğu’da grup seviliyor. Biz de burada olduğumuz için çok mutluyuz. Bazı sanatçı arkadaşlarımız belki bu taraflara gelmekten kaçınıyordur, çekiniyordur ama mutlaka gelmeleri gereken yer burası. Burada çok güzel bir atmosfer var. Yani biz çok keyif alıyoruz. Konser takvimimiz geliyor bakıyoruz nerde konserimiz var diye. Güneydoğu geldiği zaman seviniyoruz mutlu oluyoruz. Biz burayı seviyoruz. Doğu insanı güzel insan.

 

D.M: Okuyucularımıza vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

İmera: CD üretimi artık bitiyor. Tamamen dijitale geçiliyor. Araçlarda bile cd çalarlar yok artık. CD çalarlar tamamen ortadan kalkıyor.  Bu çıkanlar son CD ler artık. Mutlaka bütün sanatçıların Cd lerinden alabilirseniz hatıra olarak arşiv olarak bir tane alın. Tabi bizim albümümüzden de alınki hatıra kalsın çünkü bitiyor artık son. Bundan sonra cd çıkmayacak. Bir ara nasıl kaset bitti CD ye döndü şimdi CD de bitti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.