UZ.DR. YAHYA YİĞİT, GÖZ ALTI MORLUKLARININ SEBEPLERİNİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİNİ DİYAR MAGAZİN’ E ANLATTI

UZ.DR. YAHYA YİĞİT, GÖZ ALTI MORLUKLARININ SEBEPLERİNİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİNİ DİYAR MAGAZİN’ E ANLATTI
3 Haziran 2021 01:12
A+
A-

UZ.DR. YAHYA YİĞİT, GÖZ ALTI MORLUKLARININ SEBEPLERİNİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİNİ DİYAR MAGAZİN’ E ANLATTI

 

Yılların verdiği deneyim, vizyon ve yaratıcılıkla hizmet verdiği Dünya Kavşağı’ ndaki kliniğinde kadınlara ve erkeklere ameliyatsız estetik yöntemlerle gençlik ve güzellik sunan Uzman Dr. Yahya Yiğit, gözaltı morluklarının sebepleri ve tedavisi hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

 

Gözaltı morlukları toplumda çok sık görülen bir sorundur. Çoğu zamana buna gözaltı torbaları ve sarkmaları eşlik eder ve kişiyi yorgun ve yaşlı gösterir. Bu morluklara sebebiyet veren birçok faktör var.  Bunlar;

Uykusuzluk:  Aşırı yorgunluk, yetersiz veya fazla uyumak. Bunlar ciltte soluk bir görünüme sebep olarak cilt altındaki damarların görünümünü artırır. Aynı zamanda uykusuzluk göz çevresinde ödemlere sebep olarak morluğu artırır.

Yaş:  Yaşlanma göz çevresi sorunlarının ortaya çıkmasında önemli nedenlerdendir. Yaşa bağlı olarak gözaltındaki deri incelir, cilt altı yağ ve bağ doku azalır, elastikiyet kaybı, kırışma, deri sarkması meydana gelir ve cilt altında bulunan venler daha belirgin hale gelir.

Göz yorgunluğu: Televizyon, bilgisayar, telefon ekranında fazla vakit geçirmek, dikkat isteyen ince işler, fazla kitap okuma gözaltında bulunan damarlardaki kan miktarını artırarak gözaltı morluğuna sebebiyet verir.

Alerji: Alerjik reaksiyonlarda vücutta histamin salınımı artar. Bu durum gözlerde hem kaşıntı, kızarıklık, şişliğe hem de damarların genişlemesine sebep olur. Göz altındaki deri ince ve bağ doku az olduğundan genişleyen damarlar daha fazla görünür hale gelerek morluğa sebebiyet verir.

Dehidrasyon: Vücudun ihtiyacı olan sıvının yeterli miktarda alınmamasına bağlı olarak vucut sıvı dengesinin bozulmasıdır. Bu durum göz altında çökmelere sebep olur.

Güneşe Maruziyet: Fazla güneşe maruziyet tüm tende olduğu gibi göz altında da koyulaşmaya sebebiyet verir.

Genetik Faktörler: Genetik faktörler morluğun önemli sebeplerindendir.

Damarsal Yapılar ve Cilt Tonu: Bazı kişilerde göz altındaki venöz yapılar geniş ve çok sayıdadır. Açık tenli kişilerde bu damar görünümü daha fazladır. Bu durum morlukları belirgin şekilde artırır. Ayrıca koyu tende de pigmentasyon artışına bağlı olarak morluklar meydana gelir.

Diğer Faktörler: Madde, alkol, sigara kullanımı, aşırı zayıflık, daha önce yapılan yanlış tedaviler, kilo alıp vermeye ve yaşlanmaya bağlı oluşan göz altındaki çökmeler.

Göz altı morlukların azaltılmasına yönelik yapılabilecek uygulamalar mevcuttur. Bunlar;

-Soğuk kompres uygulaması hem göz altında meydana gelen şişlikleri azaltır hem de bu bölgedeki damarların çaplarının daralmasına sebep olarak morlukları azaltır.

-Düzenli uyku.

-Uyurken başı yükseltmek.

-Fazla makyaj yapmaktan kaçınmak

-Gözlere soğuk poşet çay uygulamak.

-Hindistan cevizi yağı ile gece yatmadan önce masaj yapmak.

-Gül suyu ile tampon yapmak.

-Süt ile tampon yapmak.

Bunların tedavi edici özelliği olmamasıyla beraber kısa süreliğine de olsa morluk görünümünü azaltır.

Gözaltı Morluklarının Tedavisi

Göz altı morluklarının etkin tedavisi için öncelikle nedenlerinin tespit edilmesi gerekir. Birisi için uygun olan bir tedavi yöntemi, başka bir hastada sorunları daha da artırabilir. Göz altı morluğu şikâyeti ile başvuran bir hastanın öncelikle hastanın anamnezi alınır. Hastanın kronik bir hastalığının olup olmadığı, yaşam tazı, uyuma saatleri, ne iş yaptığı, yaşı, kullandığı ilaçlar, daha önce tedavi için ne işlemler yaptırdığı sorgulanır, fiziki muayenesi yapılır. Morluğa neden olan durum veya durumlar tespit edilir, ona göre bir tedavi planı çıkarılır.

-Öncelikle morluğu artıran durumlardan uzak durulmalı veya tedavi edilmelidir.

-Pigmentasyonu, kırışıklığı azaltmak ve deri dokusu kalınlığını artırmak için mezoterapiler yapılır.

-Sarkmış deriyi lazer veya cerrahi olarak uzaklaştırılır.

-Fıtıklaşan yağ dokuyu cerrahi veya medikal yollarla tedavi edilir.

-Gözaltında belirgin olan damarlar lazer ile tedavi edilir.

-Çökmelerin tedavisi için dolgu uygulamaları yapılır.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Gözaltı morluğu ışık dolgusu ile tedavi edilir mi?

Gözaltı ışık dolgusu, gözaltı morluklarının ve çökmelerinin tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Uygulama yaparken hasta seçiminin doğru yapılması gerekir. Gözaltı morluğu alandaki damarlara veya deri fazlalığına bağlı oluşmuşsa sonuç alınamayabilir. Fakat çökmelere ve pigmentasyona bağlı olan morluklarda başarılı sonuçlar sağlanır.

 

Göz altındaki damarlar ve sarkmalar elastikiyet kaybı varsa nasıl bir yol izlenir?

Öncelikle damar yoğunluğunun tedavisi için ndyag lazer, sarkma tedavisi için ablatif lazerler kullanılır veya cerrahi uygulama yapılır.

 

Mezoterapi ile gözaltı morluklarının tedavisi mümkün mü?

Pigmentasyonu azaltır, gözaltındaki deri incelmesinin ve elastikiyet kaybının tedavisinde etkilidir.

 

Gözaltında fıtıklaşan halka görünümünü cerrahi dışı yöntemlerle tedavi etmek mümkün mü?

Bunun için iki farklı yol izlenir. Eğer bu halkalanma dolgu ile kamufle edilebilecek miktarda ise dolgu uygulaması yapılır fakat daha fazlaysa lazer veya cerrahi uygulama gerekir.

 

Işık dolgusu yaptırdım gözaltımdaki morluklar daha da arttı. Nedeni nedir tedavi edilebilir mi?

Gözaltında damar yoğunluğu fazlaysa, gözaltındaki deri çok incelmişse dolgu o bölgenin rengini daha da açacağından damarların görünümü daha da artar ve daha mor görünür.

 

Gözaltı ışık dolgusu yaptırdım ama göz altlarımda torbalanma meydana geldi tedavi edilebilir mi?

Göz altındaki dokuda elastikiyet kaybı mevcutsa veya dolgu uygulaması yaparken doğru teknik uygulanmamışsa veya bazı durumlarda komplikasyon meydana gelmişse torbalanma meydana gelebilir. Oradaki dolgu eritilip yeniden bir tedavi planına geçilebilir.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.