Gücüyener;”Ebeveyn sadece anne-baba olsun, öğretmen olmasın!”

Gücüyener;”Ebeveyn sadece anne-baba olsun, öğretmen olmasın!”
11 Aralık 2019 02:00
A+
A-

        

Eğitim sistemimize dair en temel eleştiri, başarıyı sadece akademik eğitim olarak alan bir müfredata sahip olması geliyor. İlkokuldan başlayan sınav odaklı eğitim, adeta at yarışına hazırlar gibi çocuklarımızı ve gençlerimizi büyük bir baskı altına alıyor. Zamanla aile içi iletişimi bile olumsuz etkileyen bu süreci en az zararla atlatabilmek amacıyla uzmanına müracaat ettik.

Kişiye özgü VIP eğitimiyle adından ve başarılarından söz edilen Zeki Akademi Eğitim Kursu’ nun Rehber Öğretmeni Saime Gücüyener ‘ den anne-babalara ve öğrencilere yol gösterecek altın değerinde tavsiyeler aldık.

D.M: YKS sınavına hazırlanan gençlere neler tavsiye edersiniz?

 SAİME GÜCÜYENER:  YKS’ ye hazırlanırken her zaman özgüven dolu ve dinç olmalılar. Bununla birlikte düzenli sistemli bir çalışma programı ile çalışmalılar. Çok sade ve işlevsel bir program olmalı bu. Her sabah uyandıklarında nereden başlayacaklarını bilsinler. Bu program sadece ders çalışma düzenini değil, uyku ve beslenme düzenini de oluştursun. Yeteri kadar uyumamış ve ihtiyacı olan vitaminleri almamış bir öğrencinin sağlıklı bir çalışma programı olamaz.

Öğrenciler kendilerine güvensinler, olumlu düşünsünler. Mesela neyi kaybedeceklerini değil, ne kazanacaklarını düşünsünler. Başkalarıyla değil kendileriyle yarışsınlar. Nereden başladım? Şimdi neredeyim? soruları ile kendilerini değerlendirsinler.

D.M: Sınav hazırlık sürecinde veli ve öğrenci arasındaki iletişim nasıl olmalı?   

 

SAİME GÜCÜYENER:  Ebeveyn, bu süreçte öğrenciyi en çok yoran taraf ya da en çok rahatlatan-motive eden taraf olarak çıkıyor karşımıza. Ebeveyn çoğu zaman evde öğretmen oluyor. Zaten çocuk zamanının büyük bir kısmını okulda veya kurs merkezinde öğretmenle geçiriyor. Eve geldiğinde de onu anlayan dinleyen karşısına alıp konuşan bir anne baba istiyor. Lütfen ebeveyn bu süreçte sadece anne-baba olsun, öğretmen olmasın. Elbette ki öğrencinin gelişimini takip etsinler ama anne- baba olarak.  Ha bir de komşunun kızıyla, oğluyla kıyaslamasınlar. Her çocuk tek ve biriciktir.

D.M: Sınava hazırlanan çocukların sosyal hayattan tamamen kopması doğru mu?

 

SAİME GÜCÜYENER:  Kesinlikle doğru değil, bu süreçte çocukların en çok motivasyona ihtiyacı var. Onları neyin motive edeceğini bulsunlar, haftada birkaç saat kendileri için zaman ayırsınlar. Mesela sinemaya, tiyatroya gitsinler arada bir. Aileleriyle zaman geçirsinler, ama maalesef ki kısıtlı zamanları var. Zamanı iyi yönetmeyi unutmasınlar ve en önemlisi hayallerine giden yol olan ‘sınavı’ unutmasınlar.

 

D.M: Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

 

SAİME GÜCÜYENER:  Emek, süreklilik ve başaracaklarına dair inançları!  Başarıya giden yol buradan geçiyor. Her başarının altında bir emek vardır, emeği doğuran azimdir, azmi diri tutan mücadelenin sürekliliğidir. Tüm öğrencilere başarılar dilerim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.