Av. Mehtap Çakmak: ”Tutukluluk süreleri indirilecek!”

Av. Mehtap Çakmak: ”Tutukluluk süreleri indirilecek!”
8 Ocak 2020 01:03
A+
A-

 Son dönemde kamuoyunda sıklıkla tartışma konusu olan 2019 Yılı 1. Yargı Paketi ve 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile ilgili olarak Diyarbakır Barosu’ na kayıtlı avukatlarımızdan Av. Mehtap Çakmak’la güzel bir söyleşi gerçekleştirdik.

 D.M: Mehtap Hanım öncelikle röportaj talebimize olumlu dönüş sağladığınız için teşekkür ederiz. Okurlarımız için kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

 Av. Mehtap Çakmak: Bu güzel teklifinizden ötürü ben teşekkür ederim.

Ankara, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2008 yılında mezun olduktan sonra bir süre Antalya’da çalıştım daha sonra Diyarbakır’a yerleşmem sebebi ile sekiz yıldır da Diyarbakır’ da avukatlık hizmetini sürdürmekteyim.  Zorlukları olması ile beraber sevilerek yapılan her iş güzel, ben de severek işimi yaptığım için memnunum.

D.M: 2019 yılında yürürlüğe giren 1. Yargı paketi hakkına kısaca bilgi verir misiniz?

 Av. Mehtap Çakmak: Kamuoyunda 1. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına dair 7188 sayılı Kanun,  24/10/2019 tarihinde 30928 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.  39 maddeden oluşan bu yargı paketindeki bazı önemli ve merak edilen birkaç maddeden kısaca bahsedecek olursak; Soruşturma aşamasında, yani dava açılmadan önce ağır ceza, terörle mücadele yasası kapsamındakiler dâhil, tutukluluk süreleri indirilecek. Buna göre ağır ceza mahkemesi alanına girmeyen suçlarda tutukluluk süresi 6 ayı geçemeyecek. Ağır ceza mahkemesine giren suçlarda tutukluluk süresi 1 yılı geçemeyecek. Yalnız bazı suç türüne giren suçlarda tutukluluk süresi en fazla bir yıl altı yıl olup gerekçesi gösterilerek bir altı ay daha uzatılabilecek.

TMY’deki propaganda suçlarına ilişkin 7. maddede değişiklik yapılarak, “haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” hükmü eklendi. Böylece propaganda suçlarına eleştiri ve haber kriteri getirilmiş oluyor.

Sanık, avukat, katılan ve vekilinin davetiye tebliğ olmasına rağmen duruşmaya gelmemesi halinde duruşmaya devam edilerek, sanığın sorgu tutanakları anlatılmak suretiyle davanın yokluklarında bitirilmesi yolu açılacak.

Bunlar dışında mesleğinde en az 15 yılını tamamlayan avukatlara yeşil pasaport hakkı tanınıyor,

Avukatlık mesleğini yapabilmek için hukuk fakültesinden mezun olunduktan sonra avukatlık yapmak isteyenlere staj tamamlandıktan sonra avukatlık sınavına giriş şartı getirildi.

 

D.M: Birçok kimse tarafından 2. Yargı Paketinin ne zaman çıkacağı ve içeriğinin ne olacağı merak ediliyor? Bu konuda öngörünüz neler?

 Av. Mehtap Çakmak: Özellikle yakınları cezaevinde bulunanlarca sık sık tarafımıza bu konuda sorular geliyor. Bildiğim kadarı ile ikinci yargı paketi hazırlıkları devam ediyor ama ne zaman yürürlüğe gireceği belli değil, birçok kişinin beklentisi infaz ve denetimli serbestlik ile ilgili kısımlar, biz de bekliyoruz.

D.M: Son zamanlarda kamuoyunda sıkça duyduğumuz Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair Kanun Hakkında da bilgi verir misiniz?

 Av. Mehtap Çakmak: 6284 Sayılı bu kanun, şiddet mağduru veya şiddete maruz kalma ihtimali olan kadın ve çocukların barınmasından korunmasına kadar birçok maddeyi içermektedir. Gerçek anlamda şiddet mağduru olan ya da şiddete uğrama ihtimali olanlar bulundukları yerin Kaymakamlığına, karakola ya da savcılık veya bulundukları yerdeki aile mahkemesine başvurarak bu konuda yardım ve tedbir talebinde bulunabilirler.

D.M: Sormak istediğimiz başka bir konu da şu; diyelim ki, kişilerin dava masrafını karşılama gücü yok, bir avukat ile davasını takip etme gücü de yok, bu durumda nasıl bir yol izlemeliler?

 Av. Mehtap Çakmak: Herhangi bir geliri olmayan, çalışmayan herhangi bir malvarlığı olmayan kişiler erkek veya kadın olmasına bakılmaksızın çalışmadıklarını, herhangi bir malvarlıkları bulunmadığına dair belgelerini bulundukları yerin baro başkanlığına bağlı adli yardım bürosuna sunmaları halinde, avukat talep edebilirler. Ayrıca davalarını adli yardım talepli olarak açmaları halinde, gelirlerinin ve malvarlıklarının olmadığını belgeleyerek dava harç ve masraflarını yatırmaksızın işlemlerine devam edebilirler.

D.M: Diyar Magazin olarak toplumsal konularda faydalı olacak hususlarda alanında uzman kişilerle aydınlatıcı ve bilgilendirici röportajlar yapmayı misyon olarak görüyoruz. Bize zaman ayırdığınız ve hukuki konularda aydınlattığınız için teşekkür ederiz.

 Av. Mehtap Çakmak: Son derece keyifli ve güzel bir röportaj oldu benim için, tekrar teşekkür ederim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.